i apprEciatE u!!! ;)

Wednesday, January 12, 2011

crochet+crosstich+beads+sewing

Reactions: 
Aci tak kalo saye nak berpoyo2?hehehe..tapi up to me la kan nak poyo ke tidak sbb inikan blog saye..hahha

Setelah bape lame bkecimpung dalan arena craft (walopun xaktif)…sekarang baru terpanggil untuk share wat eva pon yang saye dah hasilkan..


CROCHET (I realize I love craft since I knew this)

I start involve in crochet since I am 12y.o. means darjah enam la..memula tu terpikat mase balik kampong tengok tokteh duk mengait dengan pantasnye (dia mmg amek tempahan) sambil2 duk menyembang dengan warga2 puak kitorang..pehtu terus saje saye bersemangat untuk blaja mengait nih..tapi xtau nak blaja ngan sape..kasihan…

Then bila balik umah semula..saye nekad nak beli all those tools yang digunakan untuk mengait (benang+jarum kait)..dah lah xtau material camne yang orang salu guna..maen bedal aje..balik sekolah singgah terus kedai cho chin yang berhampiran sekolah tuh (waaaaaaa..glemer la kedai itu pasni hehehe..) beli pun guna duit sekolah yang diberi n dkumpul2..almaklum mase sekolah saye mmg menghargai duit (sebab even dapat cuma rm0.20 je sehari stil boley kumpul2 simpan..skang da keje dapat gaji besau camne pon abes dguna..HAPARAAAA!!!)

So, dengan pertolongan+penerangan serba sedikit oleh warga cho chin saye pon belilah sebatang jarum kait sebuku benang kaler pink..adik sima plak beli kaler hijau pucuk pisang (eh2 bari tersedar yang adik pon ada minat tapi xde bakat..hahaha..jangan marah ye).then, balik umah terus je saye mengait..walhal itula 1st tima pegang jarum+benang kait..gila tak?saye jez refer pada lapik2 telebisen yang ada kat umah tuh..n berkurung la saye dalam bilik untuk mencari teknik orang mengait..dan setelah beberapa ketika saye pon dapatla buat tali air..TERER bukan?hahaha

Pastu ,mak macam kesian tengok kesungguhan saye untuk blaja mengait tapi xtau teknik itu..dia pon diam2 pi tanya jiran untuk tolong ajar. Tetibe je mak balik umah n cakap “pegi balajar ngan cik ina tu..” saye begitu excited tawu x?esok harinye lepas balik sekolah saye pon pegi belajar mengait..satu hari suntuk duk umah orang tu belajar mengait..sampai hujan+senja pon xdiendahkan..sampai mak datang tanya “xmau balik ke?”hahaha..tapi berbaloi sebab hanya utk 1hari itu je mase yang digunakan untuk belajar mengait sampaila segala teknik nya. Berjaya dipraktikkan sehingga kini..(lagi sekaliterbukti adiksima mmg xde bakat sbb dia pon p belajar gak..wakaka)

kait kat baju lame..baju mama kot..xingat

Mase darjah enam tu,saye memang xmensia2kan kebolehan mengait saye sebab mase tu saye salu kait getah rambut (hair band), sarung botol air buat jual atas permintaan rakan2 sebaya..hehe

contoh hair band yang dah siap dibuat ;)


CROSSTICH

Kenal crosstich plak mase form 3 kot..sebab mase tu saye amek subjek Kemahiran Hidup yang ERT tu..then masuk pertandingan crosstich cantik..saye dapat saguhati je..just a mug kot..xingat..hehehe..saye jes jahit gambar segugus anggur..hehe

Then “jahitan silang” kedua adalah seperti dibawah; Entah bilanye nak siap kapelnye (محمد ) pon xtau la..hehe

BEADS

Saye suke manik sejak sekolah rendah rasenye..sebab my late grand uncle buat bisnes andam2..so salu disuruh (dan dibayar) jahit manik2 kat baju pengantin..so bagusla kan ada pengalaman..kalo x,mesti skang duk terhegeh2 nak blaja jahit (sbb saye memg minat)..so enjoy da pictures ok??



sgt simple..ni jahit kat baju mak..manik pon murah saje..

ni close up jahit kat baju kakros

ni kat baju mama

ni yang kat baju kakros seperti gambar close up di atas

SEWING

Yang dimaksudkan adalah menjahit guna mesin tuh..tapi setakat guna mesin tu saye pon tawu..Cuma jahit yang benar2 punya..jahit yang cantik2 sampai boley hasilkan baju yang berkualiti..huhu..xpandai pon nak gunting baju + jahit sampai jadi cantik boleh pakai..SAYE MAHU BELAJAR..SAYE JUGA MAHU MEMILIKI SEWING MACHINE..so I put it as 1 of my AZAM UNTUK TAHUN 2011!!!!!!!

No comments:

create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Labels

:: sharing is caring :: (188) ~ hoBi aku ~ (6) ~ wedding ~ (1) ♥my new journey♥ (155) 1-6bulan (3) aiskrim (1) aktiviti laki bini (30) aktiviti sekeluarga (2) along n ilham (12) anak (37) aqiqah (4) artis (3) atuk (1) audit team yg best (3) baby (6) baby carrier (1) baju raya (2) bandung (3) bbcreamsqb (1) berangans (1) birthday (6) bisnesadikberadik (2) budak (5) business is business (17) carrier (1) cleansersqb (1) comel (3) contest (1) crochet (7) crosstich (1) cuti-cuti (14) dapur elektrik (1) dinner (1) DIY (2) doa (2) dryer machine (1) electrolux (2) emo xtentu pasal (#_#) (20) encik suami (11) ho (1) how i wish i can get this ^_^ (9) ibu-anak (5) impian (4) ISLAM agamaku. (14) jahit menjahit (5) Jai's family vacation (1) jaikitofamily (2) jaikitoteam (2) just for FUN (19) kawan (1) kayuh itik (1) kediaman (1) kelakar (2) keluargaFAIZAL (26) keluargaku (52) kenduri kendara (12) kereta idaman (1) kerja (2) kesihatan anak (6) Lazada (1) lebiu anak-anak (3) lelong (1) lenovo (1) makan (16) mamayangbuat (2) manik (6) masak (9) masksqb (1) me (6) melaka (2) membebel (3) merepek meraban ;) (80) mimpi (2) muka (2) niece (1) nile (1) nuffnang (5) nurulJANNAHalisya (12) nurulKHAYRAsafiyyah (1) nurulQISYAdamia (67) online (2) opah (1) opishh (3) padang besar (3) parenthood (24) pelik (1) pengalaman (1) peraduan (2) photoshoot (3) pregnancy journey (14) ralat (3) ramadhan (1) raya (4) recommended! (2) resepi (2) resepi mereka (3) rezeki (1) risau (2) rumah (2) sakit (3) samsung (1) saya jual (1) semangat (3) seqybeauty (1) sesaje (80) shopping (21) SimaFairulWedding (2) skincaresqb (1) sqb (1) Stroller (1) susu (1) sweet cherry (1) syukur (25) tak suke. (4) taman tasik taiping (1) teka teki (1) teladan dan pedoman (32) teratakfaizalhasidah (2) teratakFS (1) teringin (1) theNuruls (5) tidur (2) TIPS (4) TOUCHing (4) tragedi (6) tudung (16) tutorial (1) tutorial handphone (1) tutorial printscreen (1) twins stroller (1) VCOA (4) wahai hati (1) wishes (3) zalora (2)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...