i apprEciatE u!!! ;)

Wednesday, May 23, 2012

pengalaman berSALIN..salin jangan tak salin

Reactions: 
*ini adalah untuk ingatan/rujukan sendiri di masa akan datang..sementara masih fresh dalam otak*

nak start ngan due date bersalin..ikut kiraan juru yang merawat (jururawat) adalah 26/3/2012
ikut jangkaan scanner (alaa..yang 1st checkup kat klinik gomen tu kan kena scan) adalah 25/3/2012
saya dah start cuti 19/3/2012.
saje amek awal memandangkan keadaan saya yang tahap bengkak segala ruang badan dan kaki juga pipi..kahkah..kencing plak kotor la, pastu plak asek kuar masuk wad..sampai tahap kena usung ngan ambulans bagai..terpaksela saya buat keputusan amek cuti awal seminggu dari due date..
tapi saya masih duk Penang untuk seminggu tu..cuma memandangkan baby stil xmoh keluar n doc plak cakap nak induce jugak on 26/3 tu walo takde tanda bersalin lagi..so saya n encik suami pun decide mintak tukar ke spital tepeng jek..senang sket family nak datang tengok.
okla..dipendekkan citer..Ahad iaitu bersamaan 25/3/2012 saya ada 'turun tanda' darah..ingatkan itula hint saya dapat bersalin dengan mudah dan normal..rupenye enggak dong!!
walo dah di induce 2x start pagi Isnin 26/3 tu..just buka 2cm jek..sakit memang dasat la..hari Selasa pagi doc check dah buka 3cm..tu pun dengan bantuan doc..terus saya dibawa ke labor room..sempat minum milo jek

dalam LR tu jangan cakapla..sakit yang amat..mujur dorang bius ubat tahan sakit..saspen jangan ditanya..almaklum..LR spital gomen la katakan..bley nampak rakan-rakan seperjuangan bertarung nyawa..belum lagi yang menjerit2 sakit..mujur mak dah pesan..jangan nangis2 n jerit2..buat malu jek mak kata..hehe.
ok, pendekkan cerita lagi..8.40pm doc check lagi..tengok bukaan duk 4cm je dari siang..walhal air ketuban dah dipecahkan waktu masuk je LR tengahari tu..nak tak nak terpaksa gak ceaser..


masa dorang duk usung dari LR ke OT..saya dengar nama saya kena announce..dorang panggil waris yang menunggu kat luar..memula saya jumpa adalah encik suami..dari jauh dah nampak muka dia .muka saspen, mungkin dah nangis kot..dia masuk jap tunjuk muka then keluar..takde pegang2 or bagi kata semangat ape pun..tapi saya paham dia sebak..i know my husband well..hiks! then mak, ayah, MIL, FIL, maksu semua masuk sambil peluk2 saya n nanges2..barula encik suami joint..hehe..saya yang memula rilex bley tersenyum tengok dorang terus rase sebak n nanges gak sket sebab terharu..ewahhh..dalam hati bertambah saspen sebab takut risiko darah keluar banyak ke hape ke nanti..almaklum, semua bermain ngan nyawa je masa tu.
masuk je OT..dorang bius kat tulang belakang sambil explain saya akan sedar tapi takkan sakit..saya mintak untuk dibius satu badan tak sedar sebab gila baban punye nervous!!tapi tak dapek la..tangan gigil2 dah..sebab bilik tu aircond sejuk bangat..ngan lapor tak makan lagi..fuhh...taktau explain.
dorang start around 9.30pm camtu, 9.47pm keluar la puteri kesayangan saya n suami dengan berat 4.27kg..keluar-keluar jek nurse tunjuk *** dia, suh teka boy or girl..saya pun blur je masa tu sebab takde tenaga dah pastu plak baby penuh darah lagi kan..tak clear..saya teka girl sebab tak nampak b*rd dia pun..hehe..tapi sempat gak tanye berat baby sebab nampak chubby..


dalam kul10pm camtu settle dah..sekejapan sangat..kalo tawu..baiklah operate je dari awal..takdela i tahan sakit u!! hiks! lepas tu saya ditolak ke ward..masa lalu kat tempat menunggu tu nampak lagi geng2 yang setia menunggu saya tu terus jek saya excited bagitau berat baby n tanye dah jumpa baby ke belum..ngan sengih2 lagi.
masuk bilik nurse yang settle kan semua n suh saya tidur..mintak air dari masa dalam LR tak dapat pun..ingatkan dah settle dapatla minum..rupenye pas operation 6 jam selepas tu baru bley minum..sadis bukan??dahla masa operate tu saya muntah keluar milo..
pastu saya pun tidur..entah jam pukul bape entah (sebab mata saya blur tengok jam..munkin kesan bius tak hilang lagi) saya tekan loceng panggil nurse cakap nak minum..pun tak dapat lagi sebab tak cukup 6jam katanya..adoooiiii!! im thirsty okhey!! hiks! kul6pagi terjaga lagi mintak air baru dapat..betapa dahaga nya saya masa tu..hehe


baby saya dibawa ke ward kanak-kanak sebab besar, dorang nak check kot-kot ada komplikasi..hari ke 3 iaitu hari Jumaat baru saya dapat bersama dia..rindu sangat..cuma dapat tengok gambar suami snap jek..rindu sangat2..sempat tengok masa malam tu jekan..huhu..bila tanya doc pasal anak dorang cakap takde ape2..tapi tak juga hantar ke saya..lagi risau sebab suami cakap doc kat ward baby kata dorang buat 'echo' tengok jantung baby macam berlubang T__T dabel riso


tapi sekarang baby saya Alhamdulillah..sihat..jantung pun dah ok..no problemo!
terima kasih tak terhingga kepada semua yang mendoakan masa saya bertarung nyawa (suami cakap dia mesej semua kawan mintak doakan..dia siap gi buat semayang hajat masa saya dalam OT tu..tenkiuveriMUCH!!!)
terima kasih jugak pada pelawat2 yang datang..especially mak ayah yang sokmo datang n sanggup lepak kat luar di waktu gap waktu melawat tu..sayang korang sangat2!!


ibu sayang Qisya sangat-sangat!!!

1 comment:

haz|rah said...

huyyo operate tuu..
ade org kata operate mkn masa nak baik. btol ke?

create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Labels

:: sharing is caring :: (188) ~ hoBi aku ~ (6) ~ wedding ~ (1) ♥my new journey♥ (155) 1-6bulan (3) aiskrim (1) aktiviti laki bini (30) aktiviti sekeluarga (2) along n ilham (12) anak (37) aqiqah (4) artis (3) atuk (1) audit team yg best (3) baby (6) baby carrier (1) baju raya (2) bandung (3) bbcreamsqb (1) berangans (1) birthday (6) bisnesadikberadik (2) budak (5) business is business (17) carrier (1) cleansersqb (1) comel (3) contest (1) crochet (7) crosstich (1) cuti-cuti (14) dapur elektrik (1) dinner (1) DIY (2) doa (2) dryer machine (1) electrolux (2) emo xtentu pasal (#_#) (20) encik suami (11) ho (1) how i wish i can get this ^_^ (9) ibu-anak (5) impian (4) ISLAM agamaku. (14) jahit menjahit (5) Jai's family vacation (1) jaikitofamily (2) jaikitoteam (2) just for FUN (19) kawan (1) kayuh itik (1) kediaman (1) kelakar (2) keluargaFAIZAL (26) keluargaku (52) kenduri kendara (12) kereta idaman (1) kerja (2) kesihatan anak (6) Lazada (1) lebiu anak-anak (3) lelong (1) lenovo (1) makan (16) mamayangbuat (2) manik (6) masak (9) masksqb (1) me (6) melaka (2) membebel (3) merepek meraban ;) (80) mimpi (2) muka (2) niece (1) nile (1) nuffnang (5) nurulJANNAHalisya (12) nurulKHAYRAsafiyyah (1) nurulQISYAdamia (67) online (2) opah (1) opishh (3) padang besar (3) parenthood (24) pelik (1) pengalaman (1) peraduan (2) photoshoot (3) pregnancy journey (14) ralat (3) ramadhan (1) raya (4) recommended! (2) resepi (2) resepi mereka (3) rezeki (1) risau (2) rumah (2) sakit (3) samsung (1) saya jual (1) semangat (3) seqybeauty (1) sesaje (80) shopping (21) SimaFairulWedding (2) skincaresqb (1) sqb (1) Stroller (1) susu (1) sweet cherry (1) syukur (25) tak suke. (4) taman tasik taiping (1) teka teki (1) teladan dan pedoman (32) teratakfaizalhasidah (2) teratakFS (1) teringin (1) theNuruls (5) tidur (2) TIPS (4) TOUCHing (4) tragedi (6) tudung (16) tutorial (1) tutorial handphone (1) tutorial printscreen (1) twins stroller (1) VCOA (4) wahai hati (1) wishes (3) zalora (2)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...