i apprEciatE u!!! ;)

Thursday, June 28, 2012

nasi goreng sotong

Reactions: 
mari belajar memasak.

bahan-bahan:
  • nasi
  • sotong
  • cili padi
  • cili kering
  • bawang besar
  • minyak masak
  • garam halus
ok, start ngan masak nasik dulu. bila nasi dah masak, buh garam halus secukup rasa


then sediakan bahan lain.

kisar cili padi (saya guna 11bijik) + cili kering (3bijik) + bawang besar 3/4ulas. alasan guna bawang besar instead of bawang merah? sebab itu je bawang yang ada. kahkah. ok, saya bajet it will be so HOT, yela banyak kot cabai yang ai bubuh..last-last, tahap Qisya je pedas dia :p


pastu panaskan kuali dan letak minyak masak.
biarkan panas ngam ngam soi.



kemudian masukkan bahan kisar. biar cukup masak kekuningan (ewah nak gak masak kuning-kuning walhal warna merah jek :p



letak sotong plak n biar dia cukup sebati dan masak dulu.
last, masuk le nasik yang dah letak garam tadi.

SIAP!


ohye, sambil-sambil memasak tadi, buatla air milo panas. bagi pelengkap hidangan.


eh-eh. susu pun kena masuk blog jugak :p

haha..nampak sangat can-opener tu baru beli..RM1.90 je k..tapi ahkak tak pandai guna pun..macam susah jek.

sambil-sambil masak n buat air (sangat cekap kengkononnya) dodoikan anak di buaian (walopun sebenarnya letrik yang mainkan peranan, kenala tulis gak supaya nampak macam supermom. pfft!)
bunyikan juga alunan muzik supaya dia terlena di ulit mimpi yang indah.



okla, mesti korang pelik..APAHAL PLAK TETIBA BAGI RESEPI? DAHLA RESEPI CIKAI!
baiklah..akak berterus terang okhey..

ini adalah gara-gara si suami yang request suh masuk blog.
dia takde kerja..duk test-test kamera sebab baru beli lens.
itu yang ahkak masak nasik goreng bodo pun dia sanggup snap kan..


tapi ahkak rasa motip sebenar dia sebab nak rekod memori-memori indah tatkala ahkak masuk dapur..
INGAT SENANG KE AHKAK NAK MASUK DAPUR? hahaha..pfffttt!!

ahkak nak puasa tau..so standby la makanan nak sahur..itupun salah ke? +_________+

No comments:

create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Labels

:: sharing is caring :: (188) ~ hoBi aku ~ (6) ~ wedding ~ (1) ♥my new journey♥ (155) 1-6bulan (3) aiskrim (1) aktiviti laki bini (30) aktiviti sekeluarga (2) along n ilham (12) anak (37) aqiqah (4) artis (3) atuk (1) audit team yg best (3) baby (6) baby carrier (1) baju raya (2) bandung (3) bbcreamsqb (1) berangans (1) birthday (6) bisnesadikberadik (2) budak (5) business is business (17) carrier (1) cleansersqb (1) comel (3) contest (1) crochet (7) crosstich (1) cuti-cuti (14) dapur elektrik (1) dinner (1) DIY (2) doa (2) dryer machine (1) electrolux (2) emo xtentu pasal (#_#) (20) encik suami (11) ho (1) how i wish i can get this ^_^ (9) ibu-anak (5) impian (4) ISLAM agamaku. (14) jahit menjahit (5) Jai's family vacation (1) jaikitofamily (2) jaikitoteam (2) just for FUN (19) kawan (1) kayuh itik (1) kediaman (1) kelakar (2) keluargaFAIZAL (26) keluargaku (52) kenduri kendara (12) kereta idaman (1) kerja (2) kesihatan anak (6) Lazada (1) lebiu anak-anak (3) lelong (1) lenovo (1) makan (16) mamayangbuat (2) manik (6) masak (9) masksqb (1) me (6) melaka (2) membebel (3) merepek meraban ;) (80) mimpi (2) muka (2) niece (1) nile (1) nuffnang (5) nurulJANNAHalisya (12) nurulKHAYRAsafiyyah (1) nurulQISYAdamia (67) online (2) opah (1) opishh (3) padang besar (3) parenthood (24) pelik (1) pengalaman (1) peraduan (2) photoshoot (3) pregnancy journey (14) ralat (3) ramadhan (1) raya (4) recommended! (2) resepi (2) resepi mereka (3) rezeki (1) risau (2) rumah (2) sakit (3) samsung (1) saya jual (1) semangat (3) seqybeauty (1) sesaje (80) shopping (21) SimaFairulWedding (2) skincaresqb (1) sqb (1) Stroller (1) susu (1) sweet cherry (1) syukur (25) tak suke. (4) taman tasik taiping (1) teka teki (1) teladan dan pedoman (32) teratakfaizalhasidah (2) teratakFS (1) teringin (1) theNuruls (5) tidur (2) TIPS (4) TOUCHing (4) tragedi (6) tudung (16) tutorial (1) tutorial handphone (1) tutorial printscreen (1) twins stroller (1) VCOA (4) wahai hati (1) wishes (3) zalora (2)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...