i apprEciatE u!!! ;)

Wednesday, July 30, 2014

the NURULs

Reactions: 
eceh..nak jugak guna "the" "the"
nak tiru kak pilla lettew! muahaha

Nurul-Nurul hamba..hihi

ok, lets start with the eldest Nurul --> Nurul Qisya Damia
hashtag #NurulQisyaDamia yang ibu salu guna ;)
cer try search ;))

mana dapat nama?
nama itu telah diilhamkan sebelum dia lahir ke dunia lagi..
seteleh menge'sort'  segala nama gegirl oleh kami si ibu dan papa, tercetusla nama tersebut.
kalo dia adalah boboi, kemungkinan besar bernama kan Muhammad Darwisy Ilman.
so maksud nama si Qisya ni adalah Cahaya yang Hidup dalam penuh kebaikan dan Kebijaksanaan.
lebih kurang begitulah..
kami mahukan nama yang catchy tapi maksud best.
yela, mak bapak mana nak bagi maksud tak best kan? kecuali la orang dulu-dulu yang rata-rata tak berapa tau pasal maksud-maksud nama ni..
so we chose Qisya.. dua suku kata. senang orang nak panggil..
tapi sekarang tuan badan yang tukar Qisya kepada Kica or Caca..muahaha

Qisya ni sejak lahir memang tembam..
tapi takdela tahap obes mahupun michelin.
badan berketoi..tapi sedang-sedang je
sedap-sedap buat peluk..ihiks!
berat terkini rasanya dalam 14-15kg
duk maintain je rasenye sejak beberapa bulan lepas.
itu dah tahap dia tak berapa makan tu..
kalo dia kuat makan taktaula berapa jarum berat tu pergi..hehe

bagi saya, Qisya ni jenis cepat bercakap juga..
compared to kids yang same age dengan dia la kan..
cakap terus.. pelat sikit-sikit gaya budak jela..
takdela tahap Syawal Ahmad Albab tu..
kita boleh faham ape dia cakap.
dan Alhamdulillah, dia sejenis yang eager to learn..
semua benda tanye ape tu, kenape, blablabla
mungkin sel-sel otaknya berhubung..haha

video

tapi dia jenis yang lambat panas, kalo untuk orang yang dia tak kenal la..
matured enough,  sebab at first day hantar rumah baby sitter tu ingatkan dia akan keriau stok lembik guling-guling lantai sampai memaksa ibu papa off tak pergi kerja. hehe
good kakak!
ohye, memula dulu kami laki bini plan nak panggil dia 'kakak' bila dia dah dapat adik..
ok, she adapt it. cuma bila family in law saya menggelarkan dia 'kaklong' terus dia stick tu 'kakyom'
tapi still faham la kalo kita panggil kakak..
seronok berborak dengan Qisya ni..
biasalakan..anak sendiri, mestilah kita faham dan seronok..haha

pasal kesihatan, Qisya ni jenis berkulit sensitif.
senang je kulit tu nak berparut.
sebab memang pantang kena ketit dek serangga..mesti jadi merah dan jadi parut akhirnya.
banyak dah parut dia..
anyone tau camne nak remove all the scars?
kesian anak mak tau..anak dara plak tu..hihi
gigi pun tak lawa.
entah kenapa.
padahal kuat minum susu.
or mungkin terlebih minum susu mengakibatkan gigi rongak?
euwwwwwwwwwwww..
dia bukan jenis pemakan.
tapi kalo dia mintak nak makan, sangat rasa bersalah kalo tak dapat tunaikan..ehek.
tapi dia selalu sembelit.
air masak memang a BIG NO.
again, anyone know how to resolve?
pls do email me --> nalsweet@ymail.com



pasal jaga adik.. boleh bagi markah 70% jela.
sebab memang dia tak pernah dengan sengaja pergi pukul adik.
cuma kadang cara main dia perlu diawasi.
sebab dia suka ulang tayang ape kita pernah buat.
contoh: ibu selalu tepuk-tepuk perut adik untuk check kembung ke tidak.
she did it also.
tapi dengan lebih kuat.
tepuk-tepuk dengan kuat then dengar dia cakap "tembong tembong"
(-__-)"
bab hulur soother or ayunkan buai sangat terer.
siap ada lagu lagi keh..
yang patutnya bunyi "lailahailallah" tapi cara dia..
hihi

ok..sebena nak buh video dia duk "lailahailallah" tu..tp malas plak nak godek.

stop dulu la citer pasal Qisya ni..

bukak citer pasal adik plak


ok, adik namanya Nurul Jannah Alisya.
hashtag #NurulJannahAlisya.

Jannah lahir 06.03.2014
juga melalui proses caesarean.
dia lahir dua minggu awal dari tarikh jangkaan.
semuanya disebabkan besor..hehe

Jannah ni ada komplikasi sket.
which is I dont want to take it seriously.
sebab nanti akan sentiasa duk fikir dan sedih-sedih.
Yes! i do care my baby. I do care her health.
thats why I dont want to think that she have health problem.
lagipun, problem tu doctor yang trace.
just on paper.
luaran, dia Alhamdulillah.
sihat walafiat.
tolong doakan kesihatan dia ye..please!
hanya Allah yang mampu balas jasa kalian.

mengandung Jannah was totally different ngan Qisya.
makanya si ibu dah sebulat hati mengatakan anak dikandung adalah boboi..hihi
tapi tak bermakna saya menidakkan dia gegirl tau.
sape kita nk lawan ketentuan Tuhan kan?
so guys, tak payah percaya sangat ngan tekaan orang dengan keadaan perut kita tu.
ada cakap kalo lonjong tu baby boy la..ada kata kalo takde alahan tu boy la..
ceit!

hahahaha

ok, nanti kalau rajin saya buat entry pasal prediction gender ni keh..
kalo rajin la..kalo ok..kalo..
muahaha

pasal nama plak, memang kali ni kitorang tak plan.
sebab kan dah bagitau tadi, memang si ibu sangkakan baby adalah lelaki.
nama lelaki plak memang dah standby dari zaman anak sulung lagi *standby in case if the baby is boy*
means memang duk taram nama Muhammad Darwisy Ilman jela..
or mungkin Syamil.. *tapi papa dia tak suka nama ni*

ada gakla kadang sembang dengan suami cakap kalo girl nak Nurul ape plak kan..
dalam otak ni memang dari dulu berkenan nama Hannah.
maksud pun best.
kenkonon Nurul Hannah Qaisara.
konon nak gak ada Q macam kakak.
tapi tinggal konon jela sebab at last nama Nurul Jannah Alisya yang dipilih tertulis di surat beranak..
hihi

maksud dia adalah Cahaya Syurga di bawah lidungan Allah..
InsyaAllah.
tukar Hannah kepada Jannah sebab Jannah lebih afdhol..hiks!
takdelaa...sebab entah kenapa everytime sebut Hannah mesti tingat Hannah Tan tu..
sebagai ibu, rasa tak tenteram plak.. *fikir macam macam*

berbeza dengan Qisya, Jannah ni lahir tembam ya amat, tapi mengecut kemudiannya..*banyak kali repeat..boringggg*
sekarang tembam semula..hihi
Alhamdulillah..

baju mama beli..frozen..
sedondon

ibu konpius..mana dulu nak kena rescue..muahaha

Jannah ni mudah dijaga compared to Qisya masa kecik.
cumanya kena make sure dia kenyang la..
kalo kenyang senang keje ko...hihi
senang tahap takdela ko kena bangun dua tiga kali upah susu dia.
or mungkin gak ibu dan papa dah semakin terer handle baby..
itu yg senang kacang pis je tu..hihihi.

tapi sekarang dah tak berapa nak sporting.
mungkin perubahan masa kot kan..
dah makin besar..makin banyak akalnya
asek nak kena ada orang main or dukung dia jela..
derrrrrrrrr..
milestone sangat!

okla..otak tepu..
marilah kita ngadap ketupat lemang secara berjemaah..
selamat hari raya korang!






No comments:

create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Labels

:: sharing is caring :: (188) ~ hoBi aku ~ (6) ~ wedding ~ (1) ♥my new journey♥ (155) 1-6bulan (3) aiskrim (1) aktiviti laki bini (30) aktiviti sekeluarga (2) along n ilham (12) anak (37) aqiqah (4) artis (3) atuk (1) audit team yg best (3) baby (6) baby carrier (1) baju raya (2) bandung (3) bbcreamsqb (1) berangans (1) birthday (6) bisnesadikberadik (2) budak (5) business is business (17) carrier (1) cleansersqb (1) comel (3) contest (1) crochet (7) crosstich (1) cuti-cuti (14) dapur elektrik (1) dinner (1) DIY (2) doa (2) dryer machine (1) electrolux (2) emo xtentu pasal (#_#) (20) encik suami (11) ho (1) how i wish i can get this ^_^ (9) ibu-anak (5) impian (4) ISLAM agamaku. (14) jahit menjahit (5) Jai's family vacation (1) jaikitofamily (2) jaikitoteam (2) just for FUN (19) kawan (1) kayuh itik (1) kediaman (1) kelakar (2) keluargaFAIZAL (26) keluargaku (52) kenduri kendara (12) kereta idaman (1) kerja (2) kesihatan anak (6) Lazada (1) lebiu anak-anak (3) lelong (1) lenovo (1) makan (16) mamayangbuat (2) manik (6) masak (9) masksqb (1) me (6) melaka (2) membebel (3) merepek meraban ;) (80) mimpi (2) muka (2) niece (1) nile (1) nuffnang (5) nurulJANNAHalisya (12) nurulKHAYRAsafiyyah (1) nurulQISYAdamia (67) online (2) opah (1) opishh (3) padang besar (3) parenthood (24) pelik (1) pengalaman (1) peraduan (2) photoshoot (3) pregnancy journey (14) ralat (3) ramadhan (1) raya (4) recommended! (2) resepi (2) resepi mereka (3) rezeki (1) risau (2) rumah (2) sakit (3) samsung (1) saya jual (1) semangat (3) seqybeauty (1) sesaje (80) shopping (21) SimaFairulWedding (2) skincaresqb (1) sqb (1) Stroller (1) susu (1) sweet cherry (1) syukur (25) tak suke. (4) taman tasik taiping (1) teka teki (1) teladan dan pedoman (32) teratakfaizalhasidah (2) teratakFS (1) teringin (1) theNuruls (5) tidur (2) TIPS (4) TOUCHing (4) tragedi (6) tudung (16) tutorial (1) tutorial handphone (1) tutorial printscreen (1) twins stroller (1) VCOA (4) wahai hati (1) wishes (3) zalora (2)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...