i apprEciatE u!!! ;)

Tuesday, August 14, 2012

Syelsyema

Reactions: 
Ni pun citer lama..dah basi pun..hihi
Seminggu selepas dia demam tongue infection tu.
Dalam seminggu tu memang ini budak macam dalam keadaan tak selesa sesangat.
Sampaila Ahad malam Isnin..dia langsung tak boleh tidur merengek-rengek sebab hidung tersumbat.
Makpak dia pun samala tak boleh tidur..
Terus decide nak bawak gi KK pagi Isnin tu gak..
Call HR bagitau bawak anak ke klinik.

Masa nak dapat turn masuk bilik doc tu pun dia sangatla merengek..taktau nak buat apa..
Mujur ada papa..dia memang terer calm down anak dia sambil bawak pusing-pusing klinik..
Memang yang dukung Qisya selalunye adalah papa..ibu tak larat..

terjelepek

Kerja ibu adalah tukar baju dia..supply susu..samada instant or bancuhan FM..hihihi
Saye punye luka czer masih sakit tahu?
Eh tetiba teringin nak tau kisah orang lain yang czer..berapa lama eh masa untuk korang recover?
Ke saye over seriau??

Ok-ok..sambung cerita.
Ni just nak dijadikan panduan untuk diri sendiri.. atleast ;)
Masuk bilik doc..terus doc check and suruh gi bilik 1 untuk amek neb.
Waaahhhh kau..terkejut gak mak sebab sampai tahap nak amek neb..yela, taktau plak se-serius itu..huhu
Doc cakap nak kasi cair kahak dia..kan ke baby kan..dorang mana tau nak buangkan kahak n hingus semua tu..
Tapi ada gak kawan-kawan yang dorang sedut hingus n kahak anak dorang sendiri hokey!
Saya dah tanye suami..dia tak sanggup, so tak boleh paksa..sebab saye pun tak sanggup..ngehngeh

sila kenalpasti..muka sape yang lebih menggelabah?anak or bapak?hihihi

see? ibu juga yang cool..terus anak cool.. ;)
elok lepas amek neb..kena gi masuk bilik doc semula..
so menunggu lah lagi sebab doc tengah ada patient..takkanla main langgar jekan?
mujur sikecik dah ok..dia boleh duduk tengok tv dengan tenang dah 

ralit tengok acik Ella kawen ye cayang??

alhamdulillah..
malam-malam berikut dia ok sket walopun selsema dia takdela hilang terus..
doc pesan lain kali kalo jadi lagi jangan tunggu esok paginya baru ke klinik..terus je bawak gi spital untuk amek neb,,itu menurut doc KK tula..
tapi masa saye gi bawak Qisya gi pakar few weeks after..doc tak kasi buat neb..tak perlu katanye..cukup amek ubat..tak boleh simply amek neb..i also thinking like that! hehe

as a conclusion.. 

kalo hidung anak blocked bcos of mucus..
  • u hv to monitor them 24/7
  • rerajin sapu vicks/yuyi/etc kat tapak kaki dorang, kat bawah pelipat kaki tu..n kat ubun-ubun..buh sikit-sikit jek..jangan banyak kang panas plak anak korang
  • actually vicks are not applicable for infants..so janganla mamandai buh kat batang hidung macam kita orang dewasa ni..sekali dia tenyeh masuk mata sape nak jawab??
  • calm your baby..even u are actually in STRESS..jangan kasi dia banyak nangis..kang lagi tersumbat hidung dia
  • dapatkan ubat yang shrink masuk hidung tu (lupa nama)..it help a lot!
  • juga ubat selsema (ubat ni kesian nak kasi..sebab dia asek lalok..huhu)
  • make sure korang sentiasa ada thermometer n ada ubat demam
  • berkorban apa sahaja..
ini yang saya praktikkan la..korang camne plak?

apehal lu asek nak amek gambar gua?*haha*
 

1 comment:

Nens Collection said...

kalo selsema la paling bimbang skali..ammar smpai skang pon asek melalak je kalo idung tersumbat, lg menangis lg la tersumbat..huhu..

nasal drop x silap ubat picit kt idung tu..ms baby pon slalu guna..
yg vicks tu sy slalu buat okeyh!..huhu

create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Labels

:: sharing is caring :: (188) ~ hoBi aku ~ (6) ~ wedding ~ (1) ♥my new journey♥ (155) 1-6bulan (3) aiskrim (1) aktiviti laki bini (30) aktiviti sekeluarga (2) along n ilham (12) anak (37) aqiqah (4) artis (3) atuk (1) audit team yg best (3) baby (6) baby carrier (1) baju raya (2) bandung (3) bbcreamsqb (1) berangans (1) birthday (6) bisnesadikberadik (2) budak (5) business is business (17) carrier (1) cleansersqb (1) comel (3) contest (1) crochet (7) crosstich (1) cuti-cuti (14) dapur elektrik (1) dinner (1) DIY (2) doa (2) dryer machine (1) electrolux (2) emo xtentu pasal (#_#) (20) encik suami (11) ho (1) how i wish i can get this ^_^ (9) ibu-anak (5) impian (4) ISLAM agamaku. (14) jahit menjahit (5) Jai's family vacation (1) jaikitofamily (2) jaikitoteam (2) just for FUN (19) kawan (1) kayuh itik (1) kediaman (1) kelakar (2) keluargaFAIZAL (26) keluargaku (52) kenduri kendara (12) kereta idaman (1) kerja (2) kesihatan anak (6) Lazada (1) lebiu anak-anak (3) lelong (1) lenovo (1) makan (16) mamayangbuat (2) manik (6) masak (9) masksqb (1) me (6) melaka (2) membebel (3) merepek meraban ;) (80) mimpi (2) muka (2) niece (1) nile (1) nuffnang (5) nurulJANNAHalisya (12) nurulKHAYRAsafiyyah (1) nurulQISYAdamia (67) online (2) opah (1) opishh (3) padang besar (3) parenthood (24) pelik (1) pengalaman (1) peraduan (2) photoshoot (3) pregnancy journey (14) ralat (3) ramadhan (1) raya (4) recommended! (2) resepi (2) resepi mereka (3) rezeki (1) risau (2) rumah (2) sakit (3) samsung (1) saya jual (1) semangat (3) seqybeauty (1) sesaje (80) shopping (21) SimaFairulWedding (2) skincaresqb (1) sqb (1) Stroller (1) susu (1) sweet cherry (1) syukur (25) tak suke. (4) taman tasik taiping (1) teka teki (1) teladan dan pedoman (32) teratakfaizalhasidah (2) teratakFS (1) teringin (1) theNuruls (5) tidur (2) TIPS (4) TOUCHing (4) tragedi (6) tudung (16) tutorial (1) tutorial handphone (1) tutorial printscreen (1) twins stroller (1) VCOA (4) wahai hati (1) wishes (3) zalora (2)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...