i apprEciatE u!!! ;)

Monday, August 18, 2014

Raya 2014

Reactions: 
Assalamualaikum wbt..

dah raya ke berapa eh?ok jap cek kalendar..
today is 18 August 2014..so dah 22 Syawal 1435H

tahun ni raya turn rumah saya..
tapi memandangkan kami laki bini takde amek extra cuti..so setakat 2hari cuti am tu jela..
so Rabu berKERJAan la kita..haishhh

patut salu praktis kalau raya pertama rumah saya..raya kedua otomatik rumah hasben..
tapi macam dikatakan tadi..takde amek cuti banyak..
so saya takde balik rumah mertua pun raya kedua..
hasben dan Qisya sajela yang balik sana di hari raya kedua tu..
malas plak nak mengangkut segala kelengkapan setakat duk sat tu..
sebab nya malam raya tu memang saya dah kat sana..dah sempat bermaaf-maafan..

tahun ni kitorang tema kaler biru..
semua pun beli ready made je except untuk Jannah..custom made dress by me..*ehem ehem*
pasni nak buat label nalsweet laaa... *berangan*

saya balik kampung hari Sabtu..agak tengahari gakla..
sebab kasi clear rumah dulu..
Jumaat malam Sabtu tu baru abes menjahit..start buat pun lepas sahur hari Jumaat tu..ihiks!
sebab kesian kan anakanda kedua ku itu..terus bertekad buat dress simple..
tak jumpa baju kurung ready made saiz dia dan kaler biru sedondon tu..itu yg last minute decide jahit tu..haha

sempat gak buat kuih/biskut popia goreng salut nestum tu..
Alhamdulillah..settled untuk 50keping popia tu saya buat malam Sabtu tu..sorang-sorang menggulung,goreng,dan salutkan ngan nestum *bajet terer lettew*

ini resepinya: *untuk tatapan sendiri kalau rasa nak buat lagi*
  • kulit popia
  • nestum
  • gula perang + gula pasir
  • horlicks
  • of kos ---> minyak untuk menggoreng
memula gulung je kulit popia tu..pastu potong-potong
from my experience..jangan gulung terlalu padat..buat longgar-longgar sket sebab kang tak rangup..
then goreng

mudah kan?

untuk salut kan dia kena blend segala bahan lain tadi tu
nestum+horlicks+gula-gula

pastu bila gorengan kulit popia tu dah mcm sejuk sket *jangan tunggu sampai masuk angin plak*
agak-agak jela dia suam-suam tu..
masukkan dalam bekas beserta yang dah diblend tadi..
goncangkan bagi rata..

sangat la mudahnyaaaaaaaaaa..

ok la..memandangkan entry dah tetiba ada masuk resepi plak..iols terlupa nak cerita apa lagi dah..

as usual, to be continueeeeeeee...
nah belanja gambar Jannah ngan "dress lawa"

juga biskut nestum tersebut..

tatatititutu

No comments:

create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Labels

:: sharing is caring :: (188) ~ hoBi aku ~ (6) ~ wedding ~ (1) ♥my new journey♥ (155) 1-6bulan (3) aiskrim (1) aktiviti laki bini (30) aktiviti sekeluarga (2) along n ilham (12) anak (37) aqiqah (4) artis (3) atuk (1) audit team yg best (3) baby (6) baby carrier (1) baju raya (2) bandung (3) bbcreamsqb (1) berangans (1) birthday (6) bisnesadikberadik (2) budak (5) business is business (17) carrier (1) cleansersqb (1) comel (3) contest (1) crochet (7) crosstich (1) cuti-cuti (14) dapur elektrik (1) dinner (1) DIY (2) doa (2) dryer machine (1) electrolux (2) emo xtentu pasal (#_#) (20) encik suami (11) ho (1) how i wish i can get this ^_^ (9) ibu-anak (5) impian (4) ISLAM agamaku. (14) jahit menjahit (5) Jai's family vacation (1) jaikitofamily (2) jaikitoteam (2) just for FUN (19) kawan (1) kayuh itik (1) kediaman (1) kelakar (2) keluargaFAIZAL (26) keluargaku (52) kenduri kendara (12) kereta idaman (1) kerja (2) kesihatan anak (6) Lazada (1) lebiu anak-anak (3) lelong (1) lenovo (1) makan (16) mamayangbuat (2) manik (6) masak (9) masksqb (1) me (6) melaka (2) membebel (3) merepek meraban ;) (80) mimpi (2) muka (2) niece (1) nile (1) nuffnang (5) nurulJANNAHalisya (12) nurulKHAYRAsafiyyah (1) nurulQISYAdamia (67) online (2) opah (1) opishh (3) padang besar (3) parenthood (24) pelik (1) pengalaman (1) peraduan (2) photoshoot (3) pregnancy journey (14) ralat (3) ramadhan (1) raya (4) recommended! (2) resepi (2) resepi mereka (3) rezeki (1) risau (2) rumah (2) sakit (3) samsung (1) saya jual (1) semangat (3) seqybeauty (1) sesaje (80) shopping (21) SimaFairulWedding (2) skincaresqb (1) sqb (1) Stroller (1) susu (1) sweet cherry (1) syukur (25) tak suke. (4) taman tasik taiping (1) teka teki (1) teladan dan pedoman (32) teratakfaizalhasidah (2) teratakFS (1) teringin (1) theNuruls (5) tidur (2) TIPS (4) TOUCHing (4) tragedi (6) tudung (16) tutorial (1) tutorial handphone (1) tutorial printscreen (1) twins stroller (1) VCOA (4) wahai hati (1) wishes (3) zalora (2)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...