i apprEciatE u!!! ;)

Tuesday, March 10, 2015

DRYER MACHINE

Reactions: 
ngeh-ngeh..tetiba title all in capital letters plak..

almaklum..update dari pc ofis..
pc baru wei..semua gara-gara nak gst so boss kasi pc baru sebab takmo ada kes konflik tak boleh support sistem plak..
biasalaaa..sekarang kan semua high end..


ok.nak citer pasai dryer machine..
ekceli masa nak beli dryer machine aritu memanga da gak tanye google kot-kot ada sape penah buat review pasal mesin dryer ni kan..
nak beli mesin..haruslah survey-survey dulu takut kang salah beli ke ape..
ada la jugak link-link yang menjawab soalan..
tapi jenuh nak type kata kunci gakla..

taipan standard:

Pengalaman Guna Mesin Pengering

Pengalaman Pakai Dryer Machine

Dryer Machine Electrolux

Dryer Machine Terbaik

Dryer Machine Menjimatkan

etc..etc..

tapi susah gakla nak dapat the best linking..
the best for me are no-need to explain further on the technology.
just a simple write-up pasal penggunaan dia..

susah ke nak guna?

menjimatkan tenaga ke?

tenaga letrik camne plak?

bape lama masa digunakan untuk satu sesi keringan?

betul ke dia sangat membantu kerja rumah?

betul ke takde wap air keluar?

camne dia kering kalau takde keluar air?

hoihh..rasa nak sepak diri sendiri sebab soalan mengalahkan budak darjah 3..
kenapa darjah 3 saya pun tak pasti..
hahahaha

okla, as a summary, for me..This is the ADVANTAGE of having a dryer machine:

  1. JIMATKAN MASA untuk isteri-isteri bekerja. yang tak bekerja pun kalau ada dryer ni memang berbaloi..sebab for me proses pengeringan kain tu libatkan banyak tahap.. memula nak keluarkan dari mesin basuh. pastu sidai kat ampaian.. pastu tunggu kering then angkat. kalau tak cukup kering akan bau sedikit asheemmm..hihi.. pastu nak lipat plak.. A LOT OF WORKSSSS..  so bila ada mesin ni dah boleh short cut berapa proses dah tu?hihi
  2. TAK PERLU BANYAK HANGER. just imagine it yourself.
  3. BADAN TAK PENAT. ofkoslah kan..haha
  4. KURANGKAN RISIKO BAJU BERTIMBUN TAK LIPAT .. errr..yang ni kena tengok tahap orang tu jugak.. untuk saya, baju still ada tak berlipat tapi kurang sikitla bukit dia..hahaha
  5. BAJU KURANG HAPAK. ni kalau kes musim hujan la..in fact, guna dryer baju macam lebih bersih plak..tapi part ni saya tak pasti kalau dia depends of dryer cap apa korang pakai la..haha..tapi brand saya pakai tak sama macam my sister pakai..same result also to her..so berbaloi-baloi la kan..
  6. dan lain-lain..rasa macam ada lagi dua tiga kebaikan dia..tapi yang major-major adalah seperti di atas ok?
pun begitu, ada jugak KEBURUKAN dia:
  1. BAJU SANGAT BERKEDUT. yes, this is super menyampah. kena lipat dengan cepat, otherwise hadap la ko ngan baju macam retak seribu tu..haha. saya ni tahap tudung (tudung bawal) pun saya masuk mesin je sekarang..so adalah sangat menyampah bila dah iron pun macam tak iron kekdahnya..tapi rasanya kalau iron sambil-sambil sembur kain tu insyaAllah better, cuma saya selalu ada penyakit M.
  2. TOOK MORE THAN 1HOUR TO FINISH the process. yes, saya macam biasa seakan anti teknologi. spesis malas nak fikir on segala button yang ada. so standard pusingan saya pakai adalah 1h40m. can u imagine?by the time dia habis pusing iols dah ngantuk nak tido dah..haha..kalau pakai yang ikut timing kita tu dia macam tak cukup kering.,.so what for we use dryer if it is still wet?boo!
  3. dan lain-lain..

rasanya ni je kot yang perlu dishare?

ok, hasil dari kajian masa nak beli dulu, ada kata alang-alang nak beli elok beli yang established punye kampeni. ramai rekemen electrolux. so we choose electrolux also.
dan husband saya plak buat kajian pasal tahap haba yang mesin akan keluarkan. kalau saya tak kisah pun sebab bukan tahap 24hours nak guna mesin tu kan..buat apa nak tunggu tepi mesin tu pun nak serap haba dia..hihi..
tapi dah dia insist nak yang lebih high tech..so ikut jela sebab duit dia pun..haha

ada dua jenis dryer machine kalau korang nak tau..TUMBLER dan CONDENSER.

so at the end, kami beli ni, CONDENSER type:


EDP2074PDW

 7kg Condenser Dryer with IQ Touch™ and Rotary Knob
kalau korang nak tau details pasal technology dia, boleh KLIK THIS LINK

pastu dapat 2kupon dan dapat plak menang lucky draw tu..hehe..alhamdulillah..


mesin ni ada keluarkan air..wap dari baju yang dah dibasuh tu lakot..so everytinme nak guna saya akan buang dulu air kat bahagian atas (tang logo tu) supaya senang dia nak jalankan tugas tanpa kacau saya..hihi..

oh ya, saye bli kat Wah Lee Group. berbaloi sebab dapat beli dengan harga RM700 murah dari harga pasaran..

rasanya mahal sebab brand jekot..kakak saya beli murah je (tak ingat brand) and can perform also..
so anyone of you yang baru rasa nak beli dryer ni, boleh consider try takde brand pun..
asalkan ada servis lepas beli tu..


pasal penggunaan elektrik..tak berapa pasti sebab saya ni kan kerja..rumah tu siang diibaratkan macam takde orang kecuali my parents ada datang..so penjimatan di situ..tak terasa pun la sebarang kenaikan bila dah guna dryer machine ni..

pastu plak memang guna pun paling kerap pun 2kali seminggu..nak guna kerap pun rugi gakla..salu biar baju penuh sebakul baru guna..hehehe..so takde naik plak tengok harga bil elektrik..so far la..taktau plak kot tak perasan..muahaha..

okla..tatatititutu..

No comments:

create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Labels

:: sharing is caring :: (188) ~ hoBi aku ~ (6) ~ wedding ~ (1) ♥my new journey♥ (155) 1-6bulan (3) aiskrim (1) aktiviti laki bini (30) aktiviti sekeluarga (2) along n ilham (12) anak (37) aqiqah (4) artis (3) atuk (1) audit team yg best (3) baby (6) baby carrier (1) baju raya (2) bandung (3) bbcreamsqb (1) berangans (1) birthday (6) bisnesadikberadik (2) budak (5) business is business (17) carrier (1) cleansersqb (1) comel (3) contest (1) crochet (7) crosstich (1) cuti-cuti (14) dapur elektrik (1) dinner (1) DIY (2) doa (2) dryer machine (1) electrolux (2) emo xtentu pasal (#_#) (20) encik suami (11) ho (1) how i wish i can get this ^_^ (9) ibu-anak (5) impian (4) ISLAM agamaku. (14) jahit menjahit (5) Jai's family vacation (1) jaikitofamily (2) jaikitoteam (2) just for FUN (19) kawan (1) kayuh itik (1) kediaman (1) kelakar (2) keluargaFAIZAL (26) keluargaku (52) kenduri kendara (12) kereta idaman (1) kerja (2) kesihatan anak (6) Lazada (1) lebiu anak-anak (3) lelong (1) lenovo (1) makan (16) mamayangbuat (2) manik (6) masak (9) masksqb (1) me (6) melaka (2) membebel (3) merepek meraban ;) (80) mimpi (2) muka (2) niece (1) nile (1) nuffnang (5) nurulJANNAHalisya (12) nurulKHAYRAsafiyyah (1) nurulQISYAdamia (67) online (2) opah (1) opishh (3) padang besar (3) parenthood (24) pelik (1) pengalaman (1) peraduan (2) photoshoot (3) pregnancy journey (14) ralat (3) ramadhan (1) raya (4) recommended! (2) resepi (2) resepi mereka (3) rezeki (1) risau (2) rumah (2) sakit (3) samsung (1) saya jual (1) semangat (3) seqybeauty (1) sesaje (80) shopping (21) SimaFairulWedding (2) skincaresqb (1) sqb (1) Stroller (1) susu (1) sweet cherry (1) syukur (25) tak suke. (4) taman tasik taiping (1) teka teki (1) teladan dan pedoman (32) teratakfaizalhasidah (2) teratakFS (1) teringin (1) theNuruls (5) tidur (2) TIPS (4) TOUCHing (4) tragedi (6) tudung (16) tutorial (1) tutorial handphone (1) tutorial printscreen (1) twins stroller (1) VCOA (4) wahai hati (1) wishes (3) zalora (2)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...